1 av 2
Arkivbild/Sveriges Radio
2 av 2
Värnamo

Dödande dos kan ha skickats med brev

De anhöriga varnade för att kvinnan kunde får droger skickade till sig via post. Trots det fick hon behålla ett brev som kom till henne. Några veckor senare dog hon av en överdos. Nu kritiseras behandlingshemmet.

Socialstyrelsen har nu granskat fallet med en kvinna som dog på ett behandlingshem i Värnamo i oktober. Kvinnan dog av en överdos av ett smärtstillande plåster med fentanyl.

Anhöriga till kvinnan anmälde det statliga behandlingshemmet till Socialstyrelsen eftersom de var kritiska till att kvinnan lyckats få in droger på hemmet, trots att de varnat för att hon skulle få brev med droger.

Socialstyrelsen kan inte slå fast att det var via brev som kvinnan fick fatt på fentanylplåstret, men konstaterar att hon bara några veckor innan hon dog fick ett brev med foto på sitt nyfödda barn som personalen på boendet, trots att det stred mot rutinerna, lät henne behålla.

När personalen kom på att de brutit mot rutinerna kollade de igenom fotona och såg en tejpbit på ett av dem, men lämnade trots det tillbaka bilderna till kvinnan så att hon kunde sätta upp dem på väggen.

Helgen efter att kvinnan fått brevet var hon drogpåverkad, och några veckor senare dog hon efter att ha rökt det mycket starka smärtstillande läkemedlet fentanyl. Ett preparat som används inom sjukvården, och som ser ut som ett genomskinligt plåster, och kan vara bara en tumnagel stort.

Boendet får kritik för att de lät kvinnan behålla brevet; de borde ha tagit hand om det och eventuellt förstört det eftersom risken för att kvinnan skulle försöka få tag på narkotika var så stor.

Behandlingshemmet har sedan det inträffade utarbetat nya rutiner för hur brevgranskning ska ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".