Kårchef Sven-Inge Ander. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Lasso

Katastrofläge i Hagshult

5:28 min

Tänk dig stormen Gudrun, fast ännu värre. Ungefär så är scenariot för Sveriges största katastrofövning för frivillia krafter som hålls i trakterna kring Hagshult.

Förra veckan hölls Sveriges största flygövning på flygbasen i Hagshult med samtliga flygvapenförband och luftvärnet.

Nu är det dags för Sveriges största katastrofövning mellan myndigheter, frivilligorganisationer och Frivilliga Flygkåren i trakterna kring Hagshult.
– Vi är ju till för att betjäna samhället vid kriser och att förebygga kriser, säger kårchefen Sven-Inge Ander, en av alla som deltar i övningen.

Viktigt att prata samma språk

Det är ett stort antal olika myndigheter som ska rädda Sverige om det blir olika problem.
– Därför övar vi och framförallt samövar med de myndigheteterna, säger Ander.

Man övar på kommunikation, rapporteringssystem och koordinater.
– Så man pratar samma språk.

Flygkårens övning sker från Hagshults flygplats under 1-2 juni 2012. Det är Sveriges största övning där frivilligorganisationer hjälper samhället efter en omfattande storm som drabbat Jönköpings län.

Frivilligorganisationerna behövs

De skador som uppstått liknar de som stormen Gudrun tidigare gav upphov till. Samhällets ordinarie resurser räcker inte till varför frivilligorganisationerna är ett viktigt komplement för att rädda och undsätta människor. Det skriver Frivilliga Flygkåren i ett pressmeddelande.

Kårens resurser kan ge myndigheter den situationsbild från luften som behövs för att leda, planera och fördela resurser för bästa resultat. Den har också utrustning för att ge digitala bilder över skador till myndigheternas ledningsplatser i realtid genom att bilderna efter tagning direkt sänds till en server.

15 aktörer deltar

Scenariot vid övningen innefattar bland annat fritidsbåtar som försvunnit på Vättern, skadade människor instängda i hus på landsbygden och en översvämmad Huskvarnaå med människor i nöd.

Myndigheterna som är med i övningen är: Trafikverket, Eon, Svenska Kraftnät, Räddningstjänster i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Sjöfartsverket, Strålsäkerhetsmyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polismyndigheten i Jönköpings län och SOS Alarm.

Frivilligorganisationer som deltar är: Frivilliga Flygkåren, Frivilliga Radio Organisationen, Frivilliga Automobil Kåren och Sjöräddningssällskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista