1 av 3
Foto: Michael Hellqvist
2 av 3
Andreas Carlson (KD) lämnar 2064 namnunderskrifter om rv 26/47 till infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd. Foto: Kristdemokraterna
3 av 3
Trafik

Sju dödsolyckor - "en tragedi"

Räddningstjänsten: ”Varför görs det inget”?
2:24 min

I morse omkom en ung man på riksväg 26/47 mellan Mullsjö och Jönköping. Det är den sjunde dödsolyckan på den sträckan på bara några år. Och nu kräver räddningstjänsten att vägen byggs om.

– Varje gång man är ute på sånt här får man tanken "varför görs det inget" - jag vill ju att regeringen prioriterar den här vägen istället för att lägga pengar på andra vägar, säger Kjell-Åke Romfors var insatsledare på plats i morse.

Det här är tredje dödsolyckan i rad som Kjell-Åke Romfors är ute på på riksväg 26/47.
– Man tänker hela tiden "nej, inte en gång till".

Över 70 olyckor på sträckan

I morse omkom alltså en yngre man från Sävsjö kommun i en frontalkrock med en lastbil. Och det här är den sjunde dödsolyckan på vägen sedan 2005.

Över 70 trafikolyckor - mer eller mindre allvarliga - har inträffat under de här åren. Det visar statistik från Transportstyrelsen. Nu krävs förändringar från flera håll.

Mullsjöpolitiker driver frågan

Räddningstjänsten vill se vajerväg och Andreas Carlson (KD), riksdagsman från Mullsjö, har drivit frågan ända sedan han kom in i politiken.
– Det är den tveklöst viktigaste frågan och inte minst för att det handlar om människoliv, och jag tycker det känns så obehagligt att det får ske så många olyckor med dödlig utgång på den här vägen och därför driver jag en tidigareläggning av den ombyggnation som är planerad.

2000 namnunderskrifter

Ja, 2016 finns vägen med i Trafikverkets planer. Men det är för sent tycker både räddningstjänsten och Andreas Carlson. Nu under eftermiddagen har han lämnat över 2 000 namnunderskrifter från Mullsjöbor till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Många Mullsjöbor vill se en ombyggnad.
– Det borde gjorts för länge sen, det är en tragedi att det inte är iordninggjort, säger en man från kommunen.
– Ja, man känner en dödsolycka igen, sorgligt, nu får de göra något åt det, tycker en kvinna.

Trafikverket: "Sträckan är prioriterad"

Maria Hellqvist är sektionschef på Trafikverkets region syd där Jönköping ingår. Hon menar att sträckan är prioriterad och länge funnits med i planerna men har kommit i kläm till förmån för Trollhättepaket tidigare. Nu finns den med för ombyggnadsplaner som gäller 2016 till 2018.

Men Trafikverket har försökt få vägen mer säker redan.

- Vi har satt upp fartkameror och hastighetsanpassning på sträckan. Det är det vi kan göra tills regeringen kan fastställa en plan, säger Maria Hellqvist.

I höst ska regeringen lägga en infrastrukturproposition. Då vill Andreas Carlson se att 26/47:an finns med.
– Jag kommer driva på ända tills de får bära ut mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".