Man måste räkna med hotbilden, säger Göte Larsson, som är diakon i Nässjö församling. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
Jönköpings län

Så blir hotade diakoner tryggare

Göte Larsson, diakon: ”Måste räkna med hotbilderna”
1:40 min

Mer än varannan diakon i Svenska Kyrkan har någon gång känt sig hotad. Nu bär allt fler av dem överfallslarm.

I Tranås ska man nu börja använda sig av bärbara överfallslarm, och i Nässjö har de funnits i ett par år. I församlingen där jobbar diakonen Göte Larsson och även om han inte är rädd på jobbet, menar han att det finns en ökad hotbild idag.
– Det är klart att det gör det, för allt fler människor är ju utsatta idag, många blir ju utförsäkrade och kommer till oss kanske och söker hjälp och stöd, visst, den bilden finns ju, säger Göte Larsson.

Hjälpsökande kan bli hotfulla

Diakonerna som arbetar i Svenska Kyrkan fungerar ofta som en samtalskontakt till folk som söker hjälp hos kyrkan och ibland kan tonen bli hotfull. I en undersökning som Kyrkans Tidning har gjort uppger drygt hälften av alla diakoner att de har känt sig hotade.

Göte Larsson berättar att obehagliga situationer kan uppstå, till exempel när hjälpsökande tränger sig in i kyrkopersonalens privata arbetsutrymmen.
– Det händer att folk kommer till utrymmen där de inte skulle varit, ibland har det varit överraskande för oss och det har inte känts bekvämt.

Olika sorters larm installeras

Sedan ett par år finns det polislarm i vissa rum i Nässjö församlingshem, men det finns också ett portabelt larm, sådant som nu också ska testas i Tranås.

Än så länge är det ingen som har behövt trycka på larmknappen, men hotbilden - den finns hela tiden med, enligt diakonen Göte Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".