1 av 3
Göran Göhlin, ordförande i Gnosjöandans Näringsliv (till vänster) tillsammans med Göran Gustafsson från Chalmers som är studierektor för ProViking Forskarskola. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
2 av 3
75 doktorander från hela Sverige var på finbesök i Gnosjö. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3
Marie Jonsson, doktorand på Linköpings universitet (till vänster) och Anna Gustavsson doktorand på Luleå tekniska universitet. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Gnosjö

Därför måste företagen ändra attityd

1:45 min

Det är viktigt att små och medelstora företag blir bättre på att använda sig av ny forskning. Annars blir de omåkta. Det var budskapet idag när 75 doktorander från hela Sverige var i Gnosjö på studiebesök.

– Jag tror det är orden "forskare" och "professor" som skrämmer många gånger, säger Göran Göhlin som är ordförande i Gnosjöandans Näringslivsförening.

Han var entusiastisk idag när han mötte 75 forskare, intresserade av Gnosjöandan och Gnosjös små- och medelstora företag.
– Vi måste ändra attityd, man kan inte blunda, det här är verkligheten så vi inte blir omåkta i Gnosjö.

Göran Gustafsson från Chalmers är studierektor för ProViking Forskarskola, där doktoranderna finns från 15 universitet och högskolor i Sverige. Han håller med Göran Göhlin i näringlsivsföreningen i Gnosjö om att det gäller att hänga på ny forskning för att inte bli frånsprungen.
– Man måste ta till sig nya forskningsresultat och vidareutveckla sin produktion annars riskerar man att bli utkonkurrerad.

Men är då doktoranderna och forskarna intresserade av de små företagen eller lockar storföretagen mer?
– Vår forskning grundar sig i företagens problem och vi hoppas på samarbete, säger Marie Jonsson, doktorand på Linköpings universitet i robotik.

Hon var en av 75 forskare från hela Sverige som besökte Gnosjö idag för föreläsningar och studiebesök. De 75 doktoranderna ingår i ProViking Forskarskola som utbildar doktorer för arbete i näringslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista