En förälder till en elev på Landsjöskolan i Kaxholmen upprörs över att hennes dotter fick göra om det nationella provet, och är orolig att dottern inte får den hjälp hon behöver på mattelektionerna. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Kaxholmen

"Fusk" med nationellt prov upprör

2:07 min

En elev på Landsjöskolan i Kaxholmen som underkändes på det nationella provet fick en ny chans av skolan, och klarade det. Nu upprörs mamman som tycker att det resultatet borde gälla så att flickan får det stöd hon behöver.

– Det får inte gå till så här. Det är våra barns framtid det handlar om, säger flickans mamma.

Sedan 2009 gör alla elever i årskurs tre nationella prov. Tanken är att de ska ge en fingervisning om hur eleven ligger i sin utveckling, och hjälpa läraren att bedöma om eleven behöver extra stöd.

Att då låta en elev göra om ett underkänt prov kan ge ett missvisande resultat. Det anser föräldern till en elev på Landsjöskolan i Kaxholmen. Hon fick reda på att hennes dotter inte hade blivit godkänd, och hon då fått skriva om provet, när de nationella proven hade slutförts.

– På ett utvecklingssamtal fick jag veta att min dotter var underkänd på två delprov i matematik som hon sen fått göra om.

Varför blir du upprörd av det?

– I förlängningen kan det innebära att min dotter inte får den hjälp hon behöver.

Hur proven genomförs kontrolleras av Skolverket. Men några konkreta förbud mot att skriva om ett prov finns inte. Men att resultatet blir rättvisande och speglar hur eleverna egentligen ligger i sin utveckling är viktigt.

Rektorn visste inget

Resultatet rapporteras in till Skolverket, och ligger sedan till grund för den statistik som talar om hur väl en skolas elever har presterat. Nu kommer den här elevens resultat alltså att rapporteras in som godkänt, trots att det inte är resultatet från originalprovet. Men rektorn på Landsjöskolan, Pär Henriksson, känner inte till situationen med det omskrivna provet.

– Nu kan jag inte detta i detalj. Men det är naturligtvis så att man inte får göra om nationella prov. Har det förekommit är det fel naturligtvis, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista