1 av 2
Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Åklagare Lars Johansson, i förgrunden advokat Peter Stierna som företräder den 41-årige pistolmannen. Foto: Håkan Montelius/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skövde

Fem års fängelse för Haborånare

0:50 min

Budbilsrånet i Skövde i höstas var ett insiderbrott - och den chaufför från Habo som misstänks ligga bakom brottet dömdes idag, tillsammans med en annan man, till flera års fängelse för grovt rån.

Idag kom domen mot de fyra inblandade i budbilsrånet i Skövde den 14 november förra året. Vid rånet stals mobiltelefoner till ett värde av ca 1,5 miljoner.

Skaraborgs tingsrätt slår fast att det rör sig om ett insiderbrott, och att en av de båda budbilschaufförerna som rånades i själva verket legat bakom hela rånet. Han döms därför till fem års fängelse för grovt rån.

Helt införstådd
I domen konstaterar tingsrätten med att 39-åringen varit helt införstådd med hur rånet skulle genomföras. Utan hans medverkan hade heller rånet aldrig kunnat genomföras - mannen som genomförde själva rånet fick all information om lasten, och om var och när rånet skulle genomföras av 39-åringen.

Den 41-årige man från Göteborg som genomförde rånet, och som även erkänt brottet, dömdes även han för grovt rån, till fyra års fängelse.

Hjärnan bakom kuppen
Den 39-årige budbilschauffören från Habo har av åklagaren pekats ut som hjärnan bakom kuppen, och till stöd har åklagaren även haft vittnesmål från de övriga inblandade samt teknisk bevisning i form av telefonlistor över samtal till och från 39-åringens mobiltelefon.

Själv har mannen nekat helt till all inblandning i rånet, och att han haft telefonkontakt med rånaren och hälaren innan och efter rånet förklarar han med att de är gamla bekanta.

Tingsrätten skriver dock i domen att det är oerhört besvärande för 39-åringen att han, trots att han känt igen rånaren, inte berättat det för polisen.

Fälls för medhjälp
Den 45-åriga kvinna från Göteborg som åtalats för medhjälp till stöld fick en villkorlig dom.

Hon har hela tiden hävdat att hon blivit vilseledd av 41-åringen, och att hon bara lånat ut sin bil och följt med i tron att mannen skulle hämta några saker hos en kompis.

Den 40-årige man som stått åtalad för grovt häleri, efter att ha tagit emot ett stort antal av de stulna mobiltelefonerna och sålt dem vidare, döms även han till villkorlig dom och dagsböter för häleri. Även han har nekat till brott.

39-åringen från Habo som hela tiden nekat till brott, har redan bestämt sig för att överklaga, enligt hans försvare Thomas Berner.

P4 Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista