Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Höglandssjukhuset i Eksjö. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Höglandet

Psykläkare får prövotid efter missar

Det räcker inte med en varning utan en läkare på psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset bör få tre års prövotid. Det anser Socialstyrelsen som efter en lex Mariaanmälan granskat 32 av läkarens patienjournaler.

I 21 av journalerna fanns det brister i planeringen, journalföringen och uppföljningen. Det saknas till exempel bedömningar av självmordsrisk där det borde finnas, enligt Socialstyrelsen, som menar att läkarens oskicklighet är ett hot mot patiensäkerheten.

Under tre års prövotid bör läkaren få möjlighet att rätta till sina brister, skriver Socialstyrelsen till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Fotnot: Prövotid är en disciplinpåföljd som kan ges när en varning inte är tillräcklig men där en återkallelse av legitimationen är alltför ingripande. Prövotid ges om en person med legitimation inom hälso- och sjukvården handlat fel eller visat sig vara olämplig för yrket. Prövotid kan liknas vid en villkorlig dom och föreskrivs av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter yrkande från Socialstyrelsen. Fortsätter personen att visa sig oskicklig eller olämplig under prövotiden kan legitimationen återkallas. (Källa: Socialstyrelsen.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".