Anders Ericsson, kommunansvarig i Uppvidinge för eftersök vid viltolyckor Foto: Roger Bergvik
Kronoberg

Bilister slarviga vid viltolyckor

1:30 min

Bilister är för dåliga på att veta vad de ska göra om de kört på ett djur, särskilt om djuret skadat försvinner från olycksplatsen. Det anser Anders Ericsson i Uppvidinge.

– Jag tycker det är uselt och tyvärr så skyller trafikanterna på djuren. Och när olyckan väl har hänt så är de för slarviga med att märka ut var och på vilken sida av vägen som djuret försvunnit, säger Anders Ericsson som i 12 år varit ansvarig för eftersök vid viltolyckor i Uppvidinge kommun.

Bilisterna är alltför dåliga på att veta vad de ska göra vid en viltolycka, särkilt om det påkörda djuret överlever kollisionen och skadat försvinner från olycksplatsen, menar Anders Ericsson. Och med de djupa, viltrika Uppvidingeskogarna nära inpå vägarna blir det en hel del viltolyckor.

– Det har rört sig om flera hundra per år i Uppvidinge bara när det gäller rådjur, och så 30-40 stycken med älg. Då kan man ju räkna ut själv hur ofta det sker.

Vad är det främst som bilisterna måste lära sig?

– Att titta ordentligt ut över vägbanan och sänka hastigheten. Men också lära sig hur djurens beteende är, var risken för olyckor är störst och hur naturen där ser ut.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista