Foto David Westh/Sveriges Radio.
MULLSJÖ/JÖNKÖPING

Pendlare: "chaufförer sms:ar när de kör"

2:35 min

Bussresenärer i länet reagerar nu på att busschaufförer håller på med mobilen samtidigt som de kör buss. På sträckan Jönköping-Mullsjö-Habo berättar resenärer hur bussen varit över på fel sida vägen.

– Jag har åkt buss vid flera tillfällen när vi varit över mittlinjen, samtidigt som vi mött andra bilar.

Det beror på att busschauffören sitter med sin telefon?

– Ja, precis, säger en länsbo som pendlar med buss.

Flera personer beskriver hur de noterat att vissa busschaufförer sitter och pillar på sina telefoner samtidigt som de kör bussen. I många fall har det märkts att uppmärksamheten inte bara varit i trafiken, alla vill vara anonyma.

– När de sms:ar så känner man sig lite osäker när de kör, säger en resenär.

– Det är andras liv de tar hand om, så de borde ta lite ansvar säger en annan.

På flera håll reagerar passagerare på mobil-vanorna hos en del busschaufförer. En person berättar om hur de försökte få chauffören att stanna bussen - men han hörde inget eftersom han satt med lurar i öronen och lyssnade på musik, andra berättar om hur bussar varit över på fel sida vägen.

– Om det här stämmer så är det ju inte bra, för så här får det inte gå till, säger Göran Carlstein.

Han är ägare till Omnibuslinjen, ett av bolagen med chaufförer som setts köra och hålla på med telefonen samtidigt. På hans bolag har man en tydlig policy - enligt honom är det absolut inte okej att någon av chaufförerna pratar i telefon, annat än i nödfall.

– Det är förbjudet att tala i mobiltelefon, om det inte är ett kort tjänstesamtal, annars finns det ju komradio i bussarna istället. Det är alla chaufförer medvetna om, man har ju 50 passagerare bakom sig, säger Göran Carlstein.

Nu är det knappt ett halv år sedan den allvarliga bussolyckan på riksväg 26/47 mellan Jönköping och Mullsjö där två personer omkom och med den i färskt minne är många fler vaksamma nu.

– Även om man förstår att det verkligen var en olyckshändelse så tänker man att det lätt kan hända en olycka av andra skäl också, säger en av resenärerna.

Det finns idag ingen statistik på hur många trafikolyckor som egentligen orsakas av att föraren pratar i mobil eller skickar sms.

Eftersom det saknas statistik är det svårt att säga hur farligt det egentligen är, säger Katja Kircher som är forskare på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI.

– Det är inte noterat på det viset i polisrapporten. Sedan är det inte så lätt att få fram om en telefon var inblandad i den händelsen och det är ännu svårare att säga att det var orsaken till det, säger Katja Kircher.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista