Arkivbild från rättegången i tingsrätten. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Mariannelund

Dömda för gruppvåldtäkt vill bli fria

Därför vill Brokelind se en skärpning
3:05 min

Idag inleddes rättegången i hovrätten mot de sju män som dömts för grov våldtäkt på en 29-årig kvinna i Mariannelund i december förra året.

Tingsrätten dömde männen till fängelsestraff på upp till 6,5 år - sex av dem dömdes också till utvisning. Både männen och kvinnan har överklagat domen

Charlotte Bokelund är kvinnans advokat och vill se en skärpning.

– Hon tillerkändes ju 475 000 kronor i skadestånd men vi har yrkat på upp mot 1,1 miljoner kronor. Dessutom har vi överklagat, liksom åklagaren, att huvudgärningsmannen, som jag ser det, inte dömdes för medhjälp alternativt anstiftan till grov våldtäkt säger Brokelind. 

Idag sitter de återigen i rättssalen - sju män iklädda Kriminalvårdens mossgröna t-shirts och mjukisbyxor. Alla med varsin försvarsadvokat vid sin sida.

Det är nu knappt en månad sedan som de allihopa dömdes för grov våldtäkt - två av dem även för medhjälp till grov våldtäkt.

Det var en kväll i början av december som den 29-åriga kvinnan fördes till en fest i lägenheten i Mariannelund av en killkompis. När han gick ut började de andra sju männen, enligt åklgaren, våldta henne - trots att hon skrek, sparkade och dunkade huvudet i väggen fortsatte alla män att på alla upptänkliga vis förgripa sig på henne.

När hennes killkompis kom tillbaka ska han ha avbrutit gruppvåldtäkten men sedan ska även han ha våldtagit henne. Inte förrän morgonen efter lyckades hon ta sig ut och fördes till sjukhus. Alla män utom en ska ha gripits. Efter bland annat DNA-bevisning dömde tingsrätten de sju männen - men alla männen har överklagat och vill bli helt frikända. Flera av dem menar att kvinnan haft frivilligt samlag med dem.

En annan av männen hävdar att han inte haft något samlag alls med kvinnan.

Killkompisen som tagit kvinnan till festen dömdes för grov våldtäkt - men åklagaren Adam Rullman hoppas nu att han ska dömas även för anstiftan och att alla ska dömas gemensamt för grov våldtäkt och att fängelsestraffen förlängs. Kvinnans biträde Charlotte Bokelund berättade idag i rätten att kvinnan suttit i rullstol i två veckor efter händelsen - både på grund av svårigheter att röra sig men också på grund av att hon varit så psykiskt nedbruten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".