1 av 2
Thord Lang (till vänster) och Reine Engvall är oroliga att det blir sämre för gnosjöborna när kultur- och fritidsförvaltningen försvinner. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Moderaten Arne Ottosson, kommunstyrelsens ordföradne i gnosjö, tror att det blir effektivt och ekonomiskt efter omorganisationen. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Gnosjö

"Kultur och idrott får stryka på foten"

Engvall: ”Kvalitén riskerar bli ruskigt dålig”
1:30 min

Imorgon kan kultur- och fritidsförvaltningen försvinna i Gnosjö. Nu höjs dock kritiska röster som menar att kultur- och idrottsfrågorna kommer drunkna i annan verksamhet.

Nu kritiseras skarpt att kultur- och fritidsförvaltningen i Gnosjö ska upphöra. Det är kristdemokraterna Thord Lang, före detta ordförande i fritidsnämnden, och Reine Engvall, före detta vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som anser att kulturen och fritiden kommer att drunkna efter omorganisationen. De säger också att personalen är så orolig så de letar andra jobb och att den här modellen testats i andra kommuner och misslyckats.

Det är en uppenbar risk att de här verksamheterna inte får det utrymme som de förtjänar att ha, säger Thord Lang.

– Sedan finns det också stora risker med att kvalitén framöver kommer bli ruskigt dålig. Både gentemot föreningar och kulturen, hela det spektrat som förvaltningen har skött. Det känns ju som om de kommer få stryka på foten ordentligt, säger Reine Engvall.

Den politiska kultur- och fritidsnämnden är redan borta sedan förra valet, men förvaltningen har funnits kvar. Kulturen flyttas nu till skolan och fritidsfrågorna ligger kvar under tekniska. Moderata kommunalrådet Arne Ottosson tror på den nya organisationen.

– Det är väl alltid så när man gör en förändring, man vet vad man har men inte vad man får. Det är väl vår uppgift att se till att det här kommer fungera. Att de söker andra jobb är nytt för mig.

I morgon, tisdag, ska kommunstyrelsen ta ställning till förslaget om att kultur- och fritidsförvaltningen ska upphöra och sedan beslutar kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".