Tommy Rydén berättar nu om sitt liv med boken "Den ortodoxe mannen". Han ger ut den under namnet Tomas.
Lasso

Tommy Rydén bytte sida - nationalist blev ortodox

6:08 min

Tommy Rydén var en en landets ledande rasister. Nu har han lämnat de nationalistiska rörelsen och blivit rysk ortodox kristen. Men den extrema sidan har inte glömt den bokaktuella Mullsjöbon.

Tommy Rydén växte upp i en frikyrklig familj, men sedan har hans liv präglats av ett sökande - ett sökande som förde in honom i den extremnationalistiska världen.

I slutet av 1980-talet grundade han den ateistiska rörelsen Kreativistens kyrka och han dömdes något år senare till fängelse för hets mot folkgrupp sedan han spridit rasistisk propaganda.

Han var även partiledare för Hembygdspartiet och grundade Västerländska motståndsrörelsen. Han hann också hylla Hitler innan han för något år sedan lämnade det livet och han blev istället kristen.

Nu berättar han om sitt brokiga liv i boken "Den ortodoxe mannen". Hans namn är dock inte bortglömt av "den andra sidan", som helt nyligen hängde ut honom på en extremnationalistisk hemsida.

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@
sverigesradio.se

036-215 66 27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista