Katrina Larsson. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Eksjö

Fler barn med problem i Eksjö

Katrina Larsson: ”Fördubblats i flera områden”
1:46 min

Barn och elever som har problem på olika sätt i Eksjö kommun har ökat kraftigt de senasete åren.

Sedan 2006 har elevhälsan genomför regelbunda undersökningar av hur eleverna mår och presterar i förskolan och grundskolan och resultaten har aldrig varit så dåliga som nu, säger Katrina Larsson som är chef för elevhälsan.

– I flera områden har det fördubblats från 2006 och fram till nu, säger Katrina Larsson.

Elevhälsan har undersökt barn från ett års ålder, då de först kommer i kontakt med förskolan. Bland annat tittar man på koncentration, motorik, läs- skriv och matte, utåt- och inåtvänt agerande, lärandemiljö och frånvaro.

Det område som barnen har störst svårigheter inom är koncenration, säger Katrina Larsson. Det påverkar också det kommunikativa området -att de har svårt att hänga med och att få ro i klassrummet som gör att de blir mer splittrade.

Det utåtagerande beteendet har sedan enkätundersökningen började 2006 fördubblats bland förskole- och grundskolebarn i Eksjö kommun. Där menar Katrina Larsson att för de barnen borde det finnas en högre kompetens bland pedagogerna i skolan.

Katrina Larsson tror att det är faktorer både inom och utanför skolan som ligger bakom den här effekten. Vi lever idag i familjen på ett annat sätt och vi är också produkter av ett mediasamhälle på ett helt annat sätt, tror hon. Hon tror dock att det går att komma åt problemet.

– Jag är ju optimistisk så jag hoppas på det utökade samarbetet. Vi är ju många aktörer som jobbar med barn på oika sätt och det är viktigt att också vi kan samarbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".