Anita Hult från Vetlanda - en av 300 tandsköterskor i länet som nu kräver högre ingångslön. Foto: Hanna Nilsson / Sveriges Radio
Jönköpings län

Trehundra tandsköterskor i löneuppror

Anita Hult: ”Gäller att vi gör yrket attraktivt”
1:43 min

Över 300 tandsköterskor i Jönköpings län har skrivit på ett uppror där man kräver högre lön och mer kompetensutveckling.
- Inom de närmaste åren kommer det fattas 6 000 tandsköterskor och nu måste vi göra det attraktivt att söka, säger Anita Hult, tandsköterska i Vetlanda.

Efter 1,5 år på yrkeshögskola tjänar en tandsköterska som får sitt första jobb i Jönköpings län drygt 19 000 kronor i månaden.

Men nu ska både ingångslön och löneutveckling upp. I Tandvårdsupproret vill tandsköterskor över hela landet se högre löner och även en ökning av kompetensutvecklingen. Detta för att göra yrket mer attraktivt.

- Givetvis hoppas jag att politikerna inser vilken viktig roll vi har i tandvården och kan säga att de gör en satsning på oss i år, säger tandsköterskan Anita Hult.

Men politikerna vill inte lova några högre löner.

- Vi får tillsammans med tjänstemännen titta på ärendet när det kommer på vårt bord, säger Märta Svärd, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".