Foto: AP/Scanpix.
Jönköpings län

Ny generation äldre kräver IT på boendet

1:44 min

En ny generation äldre kommer ställa helt andra krav på bredband, smarta telefoner och bärbara datorer när de flyttar in på äldreboenden framöver. Men kommunerna är dåligt förberedda.

- Det är viktigt att kommunerna är på tårna här. Det kanske är så att det finns fördomar om att äldre inte använder det här, men så är det ju redan att äldre kommer med den här utrustningen, säger Peter Sjöstrand som är gruppchef för gruppboenden i Vetlanda kommun där man börjat fundera kring IT-frågorna kring äldreboenden.

Med de generationer som flyttar in på äldreboenden i Jönköpings län framöver kommer kravet från de boende på teknik - som fast eller mobilt bredband, för att exempelvis kunna hålla kontakt med sina nära och kära via Skype och kunna surfa på Internet, bli större.

Idag är det dåligt med bredband på länets äldreboenden. På vissa ställen har man inte alls funderat över problemet, medan man i andra kommuner redan i dag är medveten om problemet och att det på sikt blir mer och mer angeläget att ta itu med.

I Vetlanda kommun har man börjat ta itu problemet och Peter Sjöstrand säger att framöver kommer det bli mer och mer viktigt.

- Vi har en bra infrastruktur, men sedan tror jag vi är i en uppbyggnadsfas, men vi har det definitivt på dagordningen, säger Peter Sjöstrand.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista