Isak med mamma Emma under ett att otaliga sjukhusbesök. Foto: Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio.
Lasso

Isak minuter från att dö - räddades av donation

19 min

När sexårige Isak blev allt gulare anade hans föräldrar oråd. En vecka senare kämpade han för sitt liv sedan hans lever havererat. Livet förändrades tvärt för familjen från Mullsjö.

Att transplantera en lever är den största operationen en människa kan genomgå - till och med mer krävande än hjärtbyte, både för patient och läkare.

Förra året genomfördes 73 levertransplantationer i Sverige och av dem var sex stycken på barn.

P4 Jönköping träffade ett av de barn som fått en ny lever. Idag lever Isak Gustafsson från Mullsjö nästan som vilken annan sjuåring som helst och det är svårt att tro att han för ett år sedan bara var trettio minuter från att dö.

– Jag kunde inte tänka framåt, att det skulle bli en födelsedag till. Det kunde jag knappt i höstas och vintras riktigt heller, säger mamma Emma Kristensson.

För drygt ett år sedan gick Isak från att vara en pigg och busig sexåring till att vara dödssjuk på bara en vecka. Först upptäckte mamma Emma och pappa Mattias att han började bli gul, han kräktes och var trött. Han togs in på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, men fördes snabbt till specialistvård på sjukhuset i Huddinge. Sedan gick allt snabbt.

– Han såg väl hur rädda vi var. Han ställde ju frågor när han blev sämre och sämre och han sa; "Mamma, hur känns det när man dör?" Det blev en jättestark fråga, säger Emma.

Hans tillstånd blev allt mer kritiskt men på kvällen den 2 maj 2011 kom beskedet - man hade en leverdonator. På morgonen den 3 maj togs Isak in för operation, den svåraste operationen en människa kan ställas för. Operationen var tuff och livet höll på att rinna ur Isak, men han gav aldrig upp och det dröjde till kvällen innan man kunde andas ut.

Men även livet efter operationen har varit en kamp och framsteg har blandats med bakslag.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista