Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
Jönköping

Nyfödda barnet dog - Läkare får kritik

Två läkare kritiseras och hela kvinnokliniken i Jönköping kommer att granskas. Det står klart efter att Socialstyrelsen granskat ett fall där en förlossning slutade med att barnet dog.

Det är föräldrarna som anmält all personal som var inblandad när deras nyfödda barn dog i blodförgiftning april 2009. Socialstyrelsen som granskat händelseförloppet vid förlossningen hittar flera brister i vården.

En läkare kritiseras för sin bristfälliga bedömning. En annan läkare kritiseras för att inte ha ordinerat antibiotika enligt rutinerna. Båda läkarna kritiseras för att ha varit passiva vid förlossningen och för att ha ordinerat vila istället för att sätta igång förlossningen. Enligt Socialstyrelsen går det inte att säga säkert om barnen kunnat räddas med rätt vård, men förutsättningarna hade varit bätttre.

Kritiken är inte slut där. Det har också visat sig att kommunikationen mellan personalen inte funkade, att det rådde oklarheter runt rutinerna och att informationen och öppenheten till föräldrarna var dålig.

Bristerna vid förlossningen var så allvarliga att Socialstyrelsen kommer göra en särskild inspektion på kvinnokliniken i Jönköping till hösten.

Sjukhuset har själva anmält det inträffade som ett lex Maria-ärende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista