1 av 3
Hugo persson har full koll på vad det är för dag idag. Foto: Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Siv Bäck Westin och Alice Ehrenberg startar nationaldagen med en bön. Foto: Pernilla Arvidsson/Sveriges Rdio.
3 av 3
Flaggorna var hissade i Stadsparken. Foto: Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Nationaldagsfirande startar med bön

1:46 min

I Jönköpings län kommer nationaldagen firas på olika sätt. Redan tidig förmiddag samlades ett hundratal Jönköpingsbor för att starta firandet med att be.

- Det finns något som heter Sverigebönen, där kristna från olika kyrkor samlas för att be för Sverige. Vi ber för överheten, riksdag och regering och vårt folk, jag tror det betyder mycket, säger Siv Bäck Westin.

Så börjar hon sitt nationaldagsfirande idag. Ett hundratal Jönköpingsbor finns i Stadsparken för att be för Sverige.. Ett sätt att fira men andra har helt andra planer.

- Vi kom på att det kanske var nationaldagsfirande idag när vi såg allt folk men vi ska testa den nya lekställningen, säger Frida Wahlund.

Oavsett om man tänker fira eller inte så har länets alla 13 kommuner planerat för att uppmärksamma dagen på ett eller annat sätt. De flesta startar någon gång i eftermiddag. I någon kommun med lite sång och något tal medan det i till exempel Anderstorp ordnas hel nationaldagsfestival. Det kanske är dit Ejla Artursson skulle åka, det skulle kanske få henne att fira.

- Jag har norskt påbrå och jag tycker deras nationaldag är helt fantastisk så hade det varit lite större här så kanske jag hade firat, säger hon.

Men en som vill fira idag är fyra-årige Hugo Persson som är helt på det klara med vad det är för dag.

- Sveriges nationaldag!

Han ska fira med att sjunga den svenska nationalsången.

- Du gamla du fria...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista