1 av 2
Andreas Brantgården är mark- och exploateringschef på Jönköpings kommun. Foto: Hanna Nilsson/SR
2 av 2
Så här såg det ut när "Gaphalsen" stod på Västra torget. Foto Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio.
JÖNKÖPING

Gaphalsen möter kommunen i rätten

1:31 min

I dag står torghandlaren Thomas Yngve, mer känd som Gaphalsen, inför rätta misstänkt för misshandel. Men det är inte det enda rättsfallet som drivs mot honom.

2010 gjorde Jönköpings kommun en överenskommelse med Thomas Yngve om att han skulle stå på en viss plats under en viss tid, något han inte följde.

Under förra året struntade han helt i både regler och tillsägelser från kommunen och sålde blommor på Västra torget i Jönköping utan att betala för platsen han använde.
- Han skyldig oss runt en halv miljon kronor, säger Andreas Brantgården som är mark- och exploateringschef på Jönköpings kommun.

Förra våren tog kommunen i med hårdhandskarna och flyttade helt sonika handgripligen på hans lastbilar och blommor. Men det hade ingen större effekt  för kort därefter var han tillbaka igen på Västra torget.

Nu har de obetalda räkningarna alltså blivit en rättssak. Thomas Yngve vägrar betala dem och hänvisar till att han tycker att kommunen vill ha orimligt mycket betalt.

Förra sommaren ska han ha råkat i gräl med några tjänstemän från kommunen om uppdelningen av torgplatserna på Västra torget. Det hela ska ha slutat med att han gick fram och slog till en av männen i gruppen och nu åtalas han alltså misstänkt för misshandel.

Peter Frisén är Thomas Yngves advokat. Han säger att hans klient förnekar brott.
- Han har utdelat en reflexmässig örfil men det är efter att han knuffats. I den situationen har han nödvärnsrätt, så örfilen han delat ut inte är brottslig, enligt hans mening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista