Frida Boklund på organisationen Företagarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Näringsliv

Omoraliskt av storföretagen

1:04 min

Vartannat företag i länet menar att långa betaltider hotar deras verksamhet.
- Det kan inte vara de små företagens uppgift att agera bank åt storföretagen, säger Företagarna.

För när finanskrisen tynger storföretagen så kräver de längre betalningstider. Nu kan småföretagen få vänta länge på sina pengar.
- De små företagen får ligga ute med pengar i nästan två månader, konstaterar Frida Boklund som är regionchef för Företagarna.
De små företagen har egna kostnader och de har löner som de ska betala ut, så att de då inte få betalt för de varor och tjänster som man producerat i takt med vad man planerat, skapar ju oerhört stora problem.
Hon pekar på att när småföretagen drabbas av vara bank åt storföretagen, så får de mindre företagen gå till banken och ta dyra checkkrediter. Eller så får företagaren jobba mer, gå ner i lön eller inte ta ut någon lön alls.  
-  Jag tycker det är ganska omoraliskt att skicka ut och säga att ska du ha affärer med oss, så är det nya regler som gäller, säger Företagarnas regionchef Frida Boklund. Hon rekommenderar de små företagen att ta striden även i dessa osäkra tider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista