1 av 2
Laboratorium. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Jönköping

Parasit jagas nu i hela Sverige

1:51 min

Efter att det visat sig att förekomsten av tarmparasiten Dientamöba Fragilis är betydligt mer omfattande i Jönköping än vad tidigare har trotts, vill Smittskyddsinstitutet se ökad uppmärksamhet i resten av landet.

- Det är viktigt att kolla läget i resten av Sverige och blir mer uppmärksam, säger Silvia Botero-Kleiven som är laboratorieläkare på Smittskyddsinstitutet.

Jönköping hårt drabbat
Efter att prover visat att så många som tre fjärdedelar av eleverna på Grästorpsskolan i Jönköping bar på parasiten genomfördes provtagning även på Vätterslundsskolan för att se hur läget var på en motsvarande skola.
Provsvaren visar att även där är det runt 75% som är bärare av Dientamöba Fragilis. Så här sa smittskyddsläkaren Peter Iveroth i P4 Jönköping tidigare idag.
- Det är förvånande att det är så många.

Ingen allvarlig sjukdom men besvärlig ändå
Även om parasiten inte är jätteallvarlig kan den dock vara nog så besvärlig med diarre och buksmärtor som följd. Trots att den är relativt vanlig finns förhållandevis lite forskning. Därför vet man inte om det är ett utbrott som drabbat skolorna i Jönköping eller om frekvensen kan vara lika hög även bland andra grupper och delar av landet. Men Silvia Botero-Kleiven lutar åt att det rör sig om ett utbrott.
- Det är svårt att veta, men siffrorna är höga i Jönköping.

Fakta om parasiten

  • Den heter Dientamöba Fragilis.
  • Man kan få ont i magen och diarré.
  • Det finns medicin att få.
  • Parasiten finns i hela världen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista