1 av 2
De som skötte sig bäst på Engelska skolan fick åka till Liseberg, här attraktionen Atmosfear. Foto: Erik Abel/Scanpix.
2 av 2
Simon Varley, rektor på Engelska Skolan. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Huskvarna

Kritik mot Engelska skolan: "Guldstjärnor är förlegat"

2:37 min

På måndag åker en grupp elever från Engelska skolan i Huskvarna på skolresa till Liseberg. Men en stor majoritet av eleverna får stanna hemma, eftersom de inte uppfört sig tillräcklig väl. Ett system som nu får kritik.

Engelska skolans ordningsregler, där bara elever som skött sig bra får åka med på skolresan kritiseras av Skolinspektionen.  som gör att en stor majoritet av eleverna får stanna hemma.

Alf Johansson, jurist på Skolinspektionen, tycker att den här typen av belöningssystem är förlegade.

– Det här är väl snarare ett bestraffningssystem där lärarna ska bedöma eleverna under deras skoldag - om de gör rätt eller fel. Visserligen har skolan en fostrande funktion, men det här är väl att gå för långt.

– Ett sådant här belöningssystem hör inte hemma i svensk skola, säger Alf Johansson.

Det är 60 elever i årskurs sex och sju som ska åka till Liseberg på måndag, medan 180 elever får stanna hemma och ha en vanlig skoldag.

Varje elev har en bok där de får samla lärarsignaturer när de sköter sig bra, genom att till exempel komma i tid till lektioner och vara väl förberedd eller ha med sina grejor.

Men det är inte bara på lektionstid som eleverna har chans att visa sig duktiga beskrev skolans rektor Simon Varley i P4 Jönköping igår.

– Eleverna kan visa sig samarbetsvilliga i korridorerna också genom att hålla upp dörren för en lärare, eller torka av några extra bord efter lunchen.

De elever som skaffat tillräckligt med signaturer från lärare får alltså åka till Liseberg på måndag, medan de andra får gå i skolan som vanligt.

Bland eleverna tycker man inte riktigt att det här är ett bra system. Adisa Stroil fick inte åka med på resan i år.

Det är onödigt och det känns orättvist.

Ata Nisan får åka med, men hon tycker ändå att det känns lite olustigt gentemot de andra

– Man känner sig taskig på något sätt, säger hon.

Skolinspektionen är alltså kritisk till sådana här belöningssystem.

– Det är en sak att bli hemskickad från skolresan om man missköter sig. Men att utseluta en del elever från ett sammanhang kan strida mot skolans värdegrund, som ska vara inkluderande och demokratisk, säger Alf Johansson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista