Göran Hägglund och hans parti har svårt att locka kvinnorna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Politik

KD lockar inte unga kvinnor

Linn Cedervall (KDU): ”Vi ska vända det här”
2:06 min

De unga kvinnorna sviker Kristdemokraterna. SCB:s partisympatiundersökning som kom i början av veckan visar att KD är det parti som får i särklass lägst stöd bland unga kvinnor.
Fördomar är en orsak tror distriktsordföranden för KDU i Jönköpings län.

Läget för Kristdemokraterna fortsätter att se dystert ut. Skulle det vara val idag skulle partiet inte komma in i riksdagen visar partisympatiundersökningen från Statistiska Centralbyrån, SCB. Lägst stöd har partiet bland unga kvinnor. Inte ens en procent av kvinnorna under 30 år skulle rösta på KD.

Linn Cedervall är distriktsordförande för ungdomsförbundet KDU i Jönköpings län och hon tror ändå på framtiden.

– Det är inte okej, vi måste ändra det här. Vi har många aktiva tjejer inom KDU och vi hoppas att det vänder, säger Linn Cedervall.

SCB:s siffror visar dessutom på en nedgång bland unga kvinnor under de senaste två åren. Även om den inte är statistiskt säkerställd är stödet mycket lågt.

– Partiet har svårt att locka unga över huvudtaget, de har en ganska ålderstigen väljarkår. Det säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet.

– Det är särskilt illa när det gäller unga kvinnor, och det kan bero på att partiet inte diskuterar unga kvinnors vardag.

Magnus Hagevi berättar också att KD:s väljare traditionellt bestått av 60 procent kvinnor och 40 procent män, men bland de yngre hittar man nu ingen speciell skillnad.

Linn Cedervall i KDU:s Jönköpingsdistrikt tror att många yngre har fördomar om partiet.

– Man tror att alla är troende som röstar på kd. Vi måste ändra på det.

Vad vill du lyfta fram för att locka fler unga kvinnor?

– Rättspolitik, skolpolitik och jobbpolitik, säger Linn Cedervall.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".