1 av 2
Bobbys mamma, styvpappa och advokater under rättegången 2006. Foto: Calle Jismark/Scanpix.
2 av 2
Nässjö

Bobbys mamma snart fri

Den 36-åriga kvinna som 2006 dömdes till tio års fängelse för att ha misshandlat sonen Bobby till döds fick igår lämna fängelset. Hon placeras nu i ett familjehem för att slussas ut i frihet.

Bobby hittades död i en Lovsjön i februari 2006 och under rättegången berättade mamman om den tortyr han utsatts för; han fick bland annat elstötar från fårstängsel och slag över hela kroppen. Sin sista kväll i livet tvingades han ut naken i snön.

Bobby och hans mamma flyttade till styvpappans ensligt belägna gård i Malmbäck hösten 2005. I december samma år uppgav hemmet för skolan att Bobby var sjuk.

Den 29 januari 2006 anmälde mamman och styvpappan till polisen att Bobby försvunnit från deras bil när de stannade till vid en stormarknad i Göteborg. En massiv sökinsats drogs i gång som dock visade sig vara meningslös. Sanningen var att pojken låg död i en sjö utanför Jönköping.

Att han fanns där berättade mamman för polisen samma dag som häktningsförhandlingar hölls mot henne och styvpappan. Det var den 17 februari. De två hade då gripits några dagar innan, misstänkta för att ha mördat pojken.

De häktades misstänkta för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Båda nekade till brott.

Den 9 maj 2006 inleddes rättegången vid Eksjö tingsrätt. Ingen av de två ansåg sig ha orsakat pojkens död. De pekade ut varandra som skyldiga.

Åklagaren krävde livstids fängelse för dem båda. Den 9 juni 2006 kom domen. Båda dömdes till tio års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

Hovrätten fastställde domen.

I oktober släpps Bobbys mamma helt fri, liksom Bobbys styvpappa som dömdes för samma brott. Då har de avtjänat två tredjedelar av sina straff, skriver Aftonbladet.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".