Julia, Bo, Kerstin, John och Jukko hoppas på Sverige. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio samt Anders Wiklund/Scanpix.
Jönköping

Nu höjs EM-tempen

1:26 min

Idag drar fotbolls-EM igång i, när Polen möter Grekland. Sverige spelar först på måndag, men redan nu är stämningen på topp i Jönköping. Kajsa Hermansson är en av dem som kommer att följa EM.

– Jag och pappa har gjort upp ett tipp-schema som vi kommer följa, säger Kajsa Hermansson.

– Om jag är laddad? Ja, det är jag. Man måste stödja grabbarna så de kan höja sig. Jag har en Sverigetröja redo till måndag säger Jukko Alozious.

Det märks att avsparken för EM närmar sig. Restaurangerna lockar med storbildsteve inför matcherna och i skyltfönster dominerar gult och blått. John Pansell, som jobbar i en sportbutik i stan, visar speciella EM-kitt med allt från solglasögon till shorts.

– Det är en tröja, halsduk, solglasögon, beachflagga och en t-shirt. Men den är helt slut, säger John.

Det går alltså att vara gul och blå från topp till tå, för den som vill det. Men alla är inte fullt så intresserade av sommarens fotbollsfest. Kerstin Nordmalm tycker inte att fotboll är speciellt kul, men har allt hittat en anledning till att kika på EM ändå.

– Är lite nyfiken på Zlatan, hur han klarar sig. Tycker han har en fantastisk karriär, säger Kerstin.

Har du laddat på något speciellt sätt?

Nej, jag kommer inte sitta och häcka men jag kan följa med lite grann. Jag känner till en del namn på spelarna, så jag är inte alldeles borta, säger Kerstin.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista