Anna Swalander, Swedbank. Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Högre villapriser kan ge dig buffert

1:11 min

Under de senaste två månaderna har priserna på småhus stigit med tre procent i Jönköpings län. Det är den största ökningen i hela landet. Även om du inte tänker sälja just nu så kan man dra annan nytta av att värdet stiger.

– Jag skulle vilja se det som så att det här är en buffert man har i och med att priset stiger. Jag tycker inte det är så att man ska använda det till att springa till banken och låna nya pengar för att värdet har stigit, för det är en alldeles för kort period. Men det är ju självklart så att om man har ett hus och värdet stiger så har man ju ett sparande där, säger Anna Swalander som är biträdande kontorschef på Swedbank i Jönköping.

Idag presenterade Statistiska centralbyrån siffror som visar att villapriserna har fallit i nästan hela landet. Men Jönköpings län är undantaget - här har priserna stigit med tre procent de senaste två månaderna. Det är den största ökningen i hela landet.

Men Anna Swalander tycker att ökningen ska vara mer stabil för att man ska dra nytta av den som husägare.

– Har man ett behov av att låna så ska man självklart komma till banken så ser vi till att hjälpa till, men inte enbart av den här orsaken, säger Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista