Foto: Calle Jismark/Scanpix.
Bobbys död

Lång väg tillbaka för Bobbys mamma

0:35 min

De två som dömdes för 10-åriga Bobbys död kan snart släppas fria. 2006 fälldes Bobbys mamma och styvpappa för den mycket uppmärksammade dödsmisshandeln. Nu väntar dock en svår väg tillbaka för dem.

Det har gått drygt sex år sedan Bobby hittades död i en sjö utanför Jönköping. Ett fall som skakade hela landet. Han hade torterats till döds - med bland annat slag och elstötar från sin mamma och styvpappa.

Sin sista kväll i livet tvingades han ut naken i snön.

Mamman dömdes till tio års fängelse och även styvpappan dömdes - men nu har hon alltså snart avtjänat två tredjedelar av straffet och kan släppas fri.

Idag skriver Aftonbladet att kvinnan är på väg att slussas ut i frihet - igår lämnade hon Hinsebergsfängelset på väg till ett familjehem. I oktober ska hon släppas helt fri.

Vi har sökt kvinnans anhöriga men de vill lägga det som hänt bakom sig.

Men det blir ingen enkel väg tillbaka för Bobbys mamma, säger Mikael Rying som är kriminolog vid Mittuniversitetet.

– Det här fallet handlar ju om ett litet barn som blivit dödad. Det är klart, har man dödat sitt barn kan man tänka sig att det är en väldig uppförsbacke rent känslomässigt, att orka komma igen.

– Att det blivit uppmärksammat kanske innebär att man behöver byta identitet och skaffa skyddad identitet för att få leva ett någorlunda rimligt liv och förmodligen få flytta till en plats där ingen känner till det du gjort. Det är väl sådant som ökar chanserna till att kunna komma tillbaka till samhället, säger Mikael Ryling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista