1 av 3
Trots att bilen blev totaldemolerad löste inte krockkuddarna ut. Foto: Privat
2 av 3
Räddningstjänsten fick klippa upp bilen för att få ut paret.
3 av 3
Rikard Magnusson fick bland annat två brott på nacken. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Rikard bröt nacken - krockkudde löste inte ut

0:56 min

Trots att Rikard Magnusson och hans sambo Annelie från Hillerstorp krockade våldsamt med sin Citroën och voltade med den, löste inte krockkuddarna ut och båda blev skadade.

Rickard och hans sambo blev hängande upp och ner i bilen - en Citroën C3 - och Rickard, som hade sin mobiltelefon i fickan ringde 112 för att få hjälp.

Annelie klarade sig med lindriga skador medan Rickard fick två brott på nacken och två brott på ryggen. Olyckan inträffade i mars när paret skulle åka iväg på semester.

Någon krockkudde löstes aldrig ut trots att de först kolliderade med refugstolpen och sedan rullade ner i en jordvall, vilket Richard tycker är konstigt.

- Märkligt om man ser till att krockkudden är en väsentlig del när man krocktestar bilar. Nu frågar man sig om det är en säker bil om inte krockkudden löser ut, säger Rikard Magnusson.

Men på Citroën vägrar man ta på sig något ansvar och menar att bilen uppträtt normalt.

- Det är så säkerhetssystemen fungerar på de flesta bilar i bilar i Europa i dag när det gäller demolering uppifrån, säger Lena Rönnelius-Ericson, informationschef på Citroën Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista