1 av 2
Raggy Sverrysdottir är en av många som märkt av att vi fått fler bladlöss. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
2 av 2
Marie Gustavsson har bladlöss i trädgården. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Trädgård

Dags ta upp kampen mot bladlusen

1:59 min

Bladlössen kommer att öka rejält, och ställa till problem för både lantbrukare och trädgårdsägare i Jönköpings län.

Det visar en ny rapport från Jordbruksverket i Jönköping.

Anledningen är ett varmare klimat, som är gynnsamt för lusens ägg. Bekymmersamt, menar Halldo Edlund, som är trädgårdskonsulent vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Vi står inför ett bekymmer, det är inte tu tal om det. Det blir inte roligare att vara trädgårdsägare med tanke på de bekymmer som kommer på bladlussidan, säger Halldo Edlund.

Trädgårdsägarna har en rejäl utmaning framför sig. Bladlössen trivs riktigt bra med milda vintrar och varma vårar och enligt Jordbruksverkets senaste rapport lutar klimatförändringarna åt precis det hållet. Även om det är trist att få päronträdet uppätet ser problemen ut att bli som störst för de som arbetar med jordbruk, eftersom bladlusen inte bara äter på grödorna utan också för med sig sjukdomar.

Dn klimatförändring som Jordbruksverket förutspår, den har också Halldo Edlund märkt av.

– Absolut, jag har jobbat länge i det här gebitet och det är helt klart en skillnad. Det här varma vädret har gjort att bladlössen "blommat ut" och blivit en otrolig mängd, säger Halldo.

Många av de trädgårdsägare som P4 Jönköping träffar på i en trädgårdsaffär har redan märkt av lusen.

Ja, det har vi. Speciellt på päronträdet är det ett väldigt problem, det blir inga frukter.

Ja, det ställer nog till problem, frågan är hur man löser det.

Det är inget trevligt problem, det går ju att behandla men det är ju ett jobb man måste lägga ner. Det är klart, det stör ju många människor att behöva behandla sina växter så.

Men hur trist det än kan vara, ser det ut som att villaägare och kolonilottsodlare helt enkelt får stålsätta sig, menar Halldo Edlund.

– Man får leva med dem. Är man trädgårdsägare, villaägare, är man ju inte beroende ekonomiskt av skörden, även om man naturligtvis vill ha så stor skörd som möjligt.

Fakta: Bladlöss

Lössen gör sugskador på bladen men det kan även uppstå missbildningar, tillväxten hämmas, skotten vissnar, bladen blir hoprullade och krusiga. Bladlössen utsöndrar även en sockerhaltig lösning där sotdaggsvampen kan få fäste och skada trädet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista