Att välja rätt är inte alltid så lätt. Montage: David Westh/Sveriges Radio.
sjukvård

Svårt välja det medicinskt bästa

2:17 min

Tanken med vårdvalet var att fler patienter skulle söka sig till vårdcentraler med hög medicinsk kvalitet och att de sämre vårdcentralerna slås ut. Men det är svårt att ta reda på om en läkare är prickad eller om kvaliten är bra.

 av vårdvalet visar att även om valet är ditt så finns det väldigt lite information att basera vårdvalet på.

– Det är inte helt lätt att jämföra medicinska resultat. Däremot att säkra att det är säkert att gå till vårdcentralen, det kan vi säkra med våra system, säger Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör vid landstinget i Jönköpings län.

Vems ansvar är det att informera invånarna så att man kan göra ett aktivt val?

Det är landstingets ansvar, säger Mats.

Det är alltså landtingets jobb att se till att vi som ska välja vårdcentral är väl informerade, men trots det är det svårt att få en helhetsbild över en vårdcentral.

Exempelvis saknas information om huruvida läkare som arbetar på en vårdcentral har blivit prickade, alltså fått en anmärkning för en felbehandling eller för att ha misskött sig i yrket. Men Mats Bojestig hänvisar till internetsidan  och menar att det finns tillräcklig information där för den som ska välja vårdcentral.

– Där finns ett antal uppgifter som kan ge guidning för vad man kan ta ställning till.

Men finns uppgifter om exempelvis en läkare fått en anmärkning på tidigare arbetsplats?

Den finns inte där, säger Mats Bojestig som instället hänvisar till Socialstyrelsen för den sortens upplysningar.

Mats Bojestig hänvisar alltså till Socialstyrelsen om man funderar på om den läkare som behandlar en har fått en anmärkning någon gång - en fråga som inte är obefogad. På bara några år har 190 nya vårdcentraler öppnat i Sverige, och flera fall har uppdagats där läkare har felbehandlat patienter, men kunnat fortsätta jobba på en annan vårdcentral.

Men Mats Bojestig menar att man som patient måste våga lita på kvaliteten i vården, och att en prickad läkare inte nödvändigtvis är en dålig läkare.

– Det är orimligt att de olika patienterna ska behöva kontrollera det. Det kan finnas någon läkare som har någon prick. En prick kan man få för olika saker man gjort och det får man väga i det enskilda fallet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista