Han är ett av de mer okända svenska OS-hoppen trots att han bör vara en av de mest medaljsäkra blågula idrottarna och trots att IOK tog bort hans favoritdistans just till OS i London. Kanotisten Anders Gustafsson berättar i en intervju med TT:s Petter Nilsson hur han försöker bli känd och om det envetna psyket som tagit honom till världstoppen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Kanot

Guldhoppet som har en egen stil

De senaste åren har kanotstjärnan Anders Gustafsson framför allt ägnat sig åt två saker:
Hårdträning inför OS i London. Lansering av ett eget klädmärke.
- Man njuter av att se folk använda grejerna, säger han.

Vi backar till januari 2010. Anders Gustafsson, Jönköping, var inte inbjuden till Idrottsgalan utan följde den från tv-soffan.

Han reagerade på en replik under sändningen.

- Programledaren sade att det inte fanns så många kandidater att nominera eftersom det hade varit ett svagt idrottsår. Jag hade tagit två VM-silver, ett EM-guld, ett EM-silver och fem världscupmedaljer. Då tänkte jag "okej, jag måste ha missat något i min marknadsföring".

Så han bestämde sig för att göra om sin hemsida, att registrera ett Twitter-konto - och samtidigt förverkliga en gammal dröm:

Att börja designa och tillverka egna kläder.

Snyggt och bekvämt

I den första kollektionen ingick t-shirtar, kepsar och huvtröjor. Nu har han även tagit fram specifika tjejkläder, som linnen och enklare klänningar.

Försäljning och distribution sker via en kanottillverkare.

Han beskriver stilen som "avslappnad lyx", enkla vardagskläder för aktiva ungdomar", och berättar att skateboard- och surfmärken finns bland förebilderna.

- Det ska vara snyggt men bekvämt. Jag försöker att göra sådant som jag själv vill ha.

Anders är inte speciellt modeintresserad - "när jag är i USA kan jag åka till mataffären i mjukishorts" - klädprojektet är framför allt ett sätt för honom att få inblick i en värld utanför elitidrotten.

- Jag tänkte att det kunde vara bra att visa att jag kan något annat än höger- och vänsterdrag.

Kanske kommer 33-åringen att fortsätta jobba med kläder när karriären är över.

- En tanke jag har är att använda pengarna som jag tjänar på mitt företag till att sponsra ungdomar som jag tror kan bli bra. Jag vet hur tufft det är att gå till företag och be om pengar.

När TT träffar Anders Gustafsson kommer han direkt från en intervju i SVT:s morgonsoffa. Ett utmärkt tillfälle att göra smygreklam, kan tyckas.

Men i stället är han klädd i en rutig skjorta och bruna chinos.

- Jag vill inte att kläderna ska ta bort fokus från kanoten.

OS-laddar i Ungern

Anders Gustafsson befinner sig sedan i lördags i ungerska Szolnok, där han tillsammans med kanotister från Australien och Kanada kommer att OS-ladda ända fram till avresan till London den 3 augusti.

Nästa veckoslut gör han dock en avstickare till Zagreb för EM, en "träningstävling" som han själv kallar det.

- När jag är där kommer jag självklart att försöka göra mina bästa lopp, men det blir ingen mästerskapsladdning. Den spar jag på.

Om K1 500 m, distansen där Anders är världsledande, hade funnits kvar på OS-programmet hade han varit favorit. Nu är det den dubbla sträckan som gäller med svensken som en av många medaljkandidater.

En säsong till

Efter VM-silvret förra året har han i vårens världscuptävlingar en fjärdeplats som bäst på K1 1000 m.

- Det är så otroligt tajt. Man måste göra sitt bästa lopp i semin i OS - och sedan hitta ytterligare något till finalen för att lyckas.

Han har redan beslutat att paddla minst en säsong till.

- Jag är så emotionell med min sport. När jag lyfter kanoten efter OS-finalen vill jag inte tänka att det var mitt sista lopp. Det är en stress jag kan vara utan.

Petter Nilsson/TT

Fråga

Fakta: Anders Gustafsson

  • Född: 7 april 1979 i Jönköping.
  • Familj: Flickvännen Emilie Fournel, kanadensisk kanotist.
  • Längd: 192 cm.
  • Vikt: 92 kg.
  • Klubb: Jönköpings kanotklubb.

Meriter i urval: K1 1000 m: VM-silver 2009 och 2011, EM-silver 2007 och 2009. K1 500 m: VM-guld 2010, EM-guld 2009, VM-silver 2009, EM-silver 2010 och 2011. (TT)

Anders Gustafsson om sina OS-starter

Sydney 2000

Placering: 8:a på K4 1 000 meter.

"Mitt häftigaste OS hittills. Australiens folk är så idrottsintresserat och det var mitt första OS. Jag minns Micke Ljungbergs guld och Cathy Freemans lopp. Vi körde ett fyrmannalag och trodde att vi kunde ta medalj. Men finalloppet blev inte bra."

Aten 2004

Placering: Semifinal på K1 500 m.

"För oss var det nästan som en vanlig tävling. Vi bodde precis vid banan i ett vanligt hotell. Det roligaste var att Markus (Oscarsson) och Henrik (Nilsson) vann OS-guld - det var en riktig höjdare att se det på plats."

Peking 2008

Placering: 7:a på K1 500 m.

"Jag hade radat upp medaljer på världscupen innan, så jag åkte dit med goda förhoppningar, men missade med några tiondelar. Jag hade läge för medalj med 100 meter kvar, det är inte så vanligt att jag tappar sista biten - men det gjorde jag i det loppet." (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista