Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
Jönköping

"Thorzine" vill ta Dreamhack till Globen

När dataspelsfestivalen Dreamhack startade 1994 bestod den av femton personer i en skolmatsal. I år lockar den 20 000 besökare till Jönköping och nu siktar arrangörerna på att hålla finalerna i Globen i Stockholm.

"Thorzain" sträcker upp armarna i en segergest.

Marcus Eklöf, som han egentligen heter, har just attackerat sin sydkoreanske motståndare med en avgörande framstöt.

Dreamhack arrangerar sina festivaler två gånger om året. Mellan festivalerna anordnas deltävlingar. De 2 000 åskådarna som besöker deltävlingen i Stockholm i april står upp och jublar i kapp med den dånande partymusiken som ljuder i lokalen sedan "Thorzain" har vunnit.

- Det var som om Sverige tog medalj i en stor traditionell sporttävling. En euforisk känsla, säger Fredrik Nyström, som lägger de sista pusselbitarna på plats inför Dreamhacks sommarfestival på lördag.

- De största gaming-stjärnorna är mer eller mindre rikskända och blir igenkända på stan.

Rekordmånga uppkopplade

Dreamhack har gjort till en vana att slå världsrekord. I fjol var över 13 000 datorer uppkopplade i nätverket och besökarantalet snuddade vid 21 000. Sommarens festival är inte lika stor som den klassiska festivalen sent på hösten, ändå räknar arrangörerna med över 15 000 besökare till sommarens Dreamhack.

- Den är lite nyare och fortfarande lite mindre. Men i år har vi sålt fler biljetter än någonsin förut till en sommarfestival, så det växer och blir mer och mer populärt, säger Fredrik Nyström.

Dreamhack har satsat på att tv-sända sin festival. Sveriges Television har visat tävlingarna i flera år på webben, nu kommer de även att sända festivalen i marknätet.

1,7 miljoner tv-tittare

I vintras sågs tävlingarna av 1,7 miljoner tv-tittare på webben i hela världen. Finalerna lockar mest, även för åskådarna som är på plats.

Vid senhöstens Dreamhack spelades finalerna framför 4 000 åskådare i hockeyarenan i Jönköping, staden där festivalerna har arrangerats i tolv år.

- Jag tror att vi inom kort kan ha finalerna framför 10 000 åskådare, säger Fredrik Nyström.

Dreamhack är lika med klirr i kassan för Jönköping.

- Cirka 20 000 besökare kommer hit, en del har även med sig sina föräldrar. Det är även positivt att det rapporteras ute i världen från Jönköping, säger Helena Nordström, marknadschef på Destination Jönköping, som främjar turismen i staden.

Bra spela många

Intresset för dataspelsfinalen kan förklaras med att ju fler man är, desto roligare är det.

- et är kul att spela boll själv, men det är klart mycket roligare att spela boll med kompisar. Det är en social grej helt enkelt, säger Fredrik Nyström.

Han får medhåll från forskarvärlden.

Sebastian Lundmark är doktorand på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Han forskar om hur dataspelande i grupp påverkar tilliten till medmänniskor.

- När man börjar spela så verkar man förlora en del tillit till andra människor i allmänhet, men den förlusten åsidosätts sedan av att man börjar spela i grupp. De som är med i en "guild" (en gruppering av spelare) upplever en positiv påverkan i sin tillit, säger Sebastian Lundmark.

- Min slutsats baserat på det första forskningsmaterialet är att om man spelar dataspel så ska man inte spela själv, man ska spela tillsammans.

Robin Alvarsson/TT

Fakta: Dreamhack

Dreamhack har arrangerat festivaler på mässan Elmia i Jönköping sedan 2001.

Dreamhack Winter i fjol hade 20 984 besökare och 1,7 miljoner unika tv-tittare på e-sportfinalerna. 300 journalister var på plats och det skrevs 85 000 unika inlägg på sociala medier om eventet.

2007 mottog Dreamhacks grundare ett hederspris för evenemangets betydelse för Jönköpings kommun, näringslivet och högskolan.

Cirka 90 procent av besökarna är tillresta.

Den turistekonomiska omsättningen för Jönköping är 13 miljoner kronor inklusive deltagaravgifter per event.

Källa: Destination Jönköping (TT)

Fakta: Fem heta spel

De fyra hetaste spelen på Dreamhack:

Starcraft 2: Ett strategispel som spelas i realtid. Det mest hajpade spelet på Dreamhack, finalen sänds direkt i SVT:s marknät.

League of legends: Spelas online. Ett tempofyllt, actionladdat och lagbaserat spel där man tävlar med upp till fyra andra spelare.

Counter strike: Ett krigsliknande actionspel. Du är del av ett av två lag som möts och skjuter på varandra på olika typer av banor.

Dota 2: Ett actionorienterat strategispel med fantasytema. Det primära målet för varje match är att förstöra motståndarlagets befästa borg.

Stort spel, men inga tävlingar på Dreamhack:

World of warcraft: Världens största rollspel på nätet, där många personer kan ta del av en och samma spelvärld. Du kan spela som människa, nattalv, dvärg, orc eller odöd.

Källa: Dreamhack (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista