1 av 2
Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX
2 av 2
Jönköpings län

Fortkörande polis försökte undvika rapport

En polis från länet som också är politiker försökte slippa att bli rapporterad när han åkte fast för fortkörning. Nu får mannen en varning från Rikspolisstyrelsen.

Det var i höstas som mannen stoppades på E4an efter att ha kört i 128 kilometer i timmen där gränsen var 110. Men det är inte fortkörningen i sig som lett till en varning, utan polisens beteende när han åkte dit.

Han ska då fast han inte var i tjänst ha visat sin polisbricka och frågat om det gick att lösa situationen på något annat sätt så han slapp bli rapporterad.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd anser att det helt klart kunde uppfattas som att han försökte utnyttja att han var polis, att han därmed bröt mot lagen om offentlig anställning och han får alltså en varning.

Polisen och politikern vill inte ställa upp på band men säger till P4 Jönköping att han inte alls försökte utnyttja sin yrkesroll. Han säger att han ifrågasatte om patrullen mätt hastighet på rätt bil, eftersom han nyss hade blivit omkörd och att alla har rätt att ställa frågor. Men att han sen erkänt fortkörningen och även godkänt ett strafföreläggande med 2400 kronor i böter.

I samband med erkännandet ska dock polisen och politikern ha muttrat och beskrivit det hela som onödig byråkrati, enligt patrullen som stoppade honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".