Foto: David Westh/Sveriges Radio.
höglandet

Barnvåldtäktsman anmäld tidigare

Socialchefen: ”Bra om man kunnat förhindra allt.”
1:51 min

Mannen som i fredags dömdes för våldtäkt mot en fyraårig pojke anmäldes redan för ett och ett halvt år sedan för sexuellt ofredande av barn.

Men förundersökningen lades ner eftersom det inte fanns tillräckliga bevis. Nässjö kommun är en av kommunerna som placerat barn hos mannen och Ulrika Gustafson, socialchef, kan inte svara på om den anmälan hade kunnat förhindra att fyraåringen utnyttjades sexuellt av mannen.

- Vi jobbar för att kunna förhindra den här typen av händelser, men det hade varit önskvärt om vi verkligen haft metoder som sett till att vi inte fick igenom den här typen av händelser.

Det är svårt att förebygga att barn utnyttjas sexuellt, det menar Ulrika Gustafson. Men klart står att mannen som och sexuellt ofredande av tre barn, länge fungerade som kontakt- och familjehem för barn i flera kommuner tillsammans med sin fru, och att socialförvaltningen redan 2010 fattade misstankar mot mannen.

Kontakten med honom bröts då, men hans fru fortsatte att vara kontaktperson, vilket betyder att barn fortfarande kunde komma in i familjen. Då gällde det misstankar om att mannen skulle ha förgripit sig sexuellt på en flicka. Övergreppen ska ha ägt rum redan 2002, men varför det dröjde åtta år innan händelsen anmäldes, förklarar Ulrika Gustafson med att man helt enkelt inte kände till omständigheterna.

- Det har inte kommit några indikationer, vi har inte vetat något förrän 2010.

Men förundersökningen lades ner, eftersom polisen inte ansåg att det fanns tillräcklig bevisning mot mannen. Ett beslut som accepterades av socialförvaltningen

- Polisen gör ju sitt arbete och det är ju många gånger ärenden läggs ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".