1 av 4
Leila Hani går ut gymnasiet i veckan. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
2 av 4
Emelie Fritzon vill högskoleutbilda sig. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
3 av 4
Claes Svanström från Arbetsförmedlingen i Nässjö. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
4 av 4
Jimmy Johansson, elev på Bäckadal, några dagar till. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
Länet

Arbetslösheten minskar - nästa år

1:54 min

Nästa år väntas en ljusning på arbetsmarknaden i länet, men innan dess ser det tufft ut.
– Jag känner mig orolig, det är inte lätt att hitta jobb, säger Leila Hani som snart är klar med sin gymnasieutbildning i Jönköping.

Det är siffror som Arbetsförmedlingen presenterar nu på förmiddagen som visar på en ljusning 2013. Men än så länge är det tufft på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten i länet är högre än på många år, och värre kommer det att bli. Enligt arbetsförmedlingen kommer ytterligare 1000 personer att förlora jobbet innan september i år. Och det är industrierna, som är viktiga för länet, som drabbas värst.

Claes Svahnström är chef för arbetsförmedlingen i Nässjö kommun.
– Jag vill inte säga "kris" men det är en stor utmaning - vi ser en avmattning, så är det bara.

Idag är över sju procent av invånarna i länet arbetslösa. Det är den högsta siffran på många år och det kommer att bli ännu värre, innan det vänder nästa år.

Det förutspår i alla fall Arbetsförmedlingen som har pratat med över 500 företag i länet för att få en bild av hur läget ser ut just nu. Och det är i industribranschen och den offentliga sektorn som arbetslösheten ökar mest. Men trots det menar Claes Svanström att det är hit ungdomar måste söka sig.
– Det mest oroande, tycker jag, är att det är svårt att få ungdomarna att se möjligheterna inom tillverkningsindustrin långsiktigt, även den offentliga sektorn har en generationsväxling där personal ska ersättas.

Emelie Fritzon, Jimmy Johansson och Leila Hani ska alla ta studenten från Bäckadalsgymnasiet i Jönköping om några dagar. De ser lite olika på sin framtid, men det märks att oron finns i bakuvudet.
– Jag ska skaffa flera högskoleutbildningar så jag har flera val sedan, säger Emelie.
– Det är inte så lätt att hitta jobb, säger Leila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista