Kenneth Kindblom, pensionär, vänsterpartistisk kommunpolitiker och borgerlig vigselförrättare. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköpings län

Han är en av 43 vigselförrättare

1:52 min

När fler och fler par nu väljer att gifta sig borgerligt krävs fler personer som kan viga dem. Antalet borgerliga vigselförrättare i Jönköpings län har ökat med mer än en tredjedel de senaste tio åren.

- Det är ett trevligt uppdrag, träffa glada människor som tror på framtiden, säger en av de nyaste vigselförättarna i Jönköping, Kenneth Kindblom (V). Han utsågs som vigselförrättare av länsstyrelsen i mars efter att hans parti föreslagit honom.

Det är som vanligt högsäsong för bröllop nu under sommaren, men var och hur man gifter sig har ändrat sig. För tio år sen var det nästan 60 procent av alla par i landet som gifte sig i Svenska kyrkan, nu är den siffran nere i 35 procent. Istället är det fler och fler som gifter sig borgerligt.

- Min man var inte så på att göra det i kyrkan, han känner sig inte så religiös, så då blev det borgerligt, säger Hanna Widfors Hultqvist som gifte sig i februari i år.

Fler borgerliga vigslar kräver fler vigselförrättare, för tio år sedan fanns det 32 stycken i länet, nu är siffran uppe i 43 och frågan är om par fortsätter välja borgerligt framför kyrkan eller om kulmen är nådd.

- Jag tror att det ökar, säger Kenneth Kindblom.

Är det inte synd att man inte väljer kyrkans lokaler?

- Man kan ha olika uppfattningar, men den juridiska delen i detta är ju kopplad till samhället, den är ju egentligen inte någon religiös ceremoni.

Så här ser det ut i din kommun

Så här många procent av paren i din kommun gifte sig i Svenska Kyrkan 2011:

Aneby       56
Eksjö        49
Gislaved    40
Gnosjö      41
Habo        69
Jönköping  41
Mullsjö      58
Nässjö      44
Sävsjö      54
Tranås      41
Vaggeryd   43
Vetlanda    42
Värnamo    40

Enligt statistik från Svenska Kyrkan var det 35,7 procent av alla par som vigdes i Sverige 2011 som gjorde det enligt Svenska Kyrkans ordning. I Jönköpings län var andelen högre än i riket i stort - 43 procent. Källor: Svenska Kyrkan och Statistiska Centralbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista