1 av 2
Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Rosenqvist. Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Cirkus polisanmäld för olaglig reklam

2:18 min

Att sätta upp affischer utan tillstånd brukar vara i det närmaste riskfritt. Men efter att flera medier uppmärksammat frågan har polisen beslagtagit ett 20-tal av de affischer som Cirkus Scott tapetserat centrala Jönköping med.

De senaste sex åren har bara 13 personer bötfällts för att ha satt upp affischer utan tillstånd i Jönköpings län. Det visar statistik som Rikspolisstyrelsen tagit fram åt Sveriges Radio.

Ett aktuellt exempel i Jönköping är alltså Cirkus Scott som smällde upp affischer på stolpar och annat över hela stan inför sina föreställningar, men så här några få dagar före föreställningen har de olagliga affischerna plockats ner.

Cirkusdirektören medger misstag

– Vi hade för många affischer, vår reklamgrupp som åkte i förväg till Jönköping var av någon anledning lite väl överentusiastisk och satte upp fler affischer än vi hade tillstånd för, säger Robert Bronett, som är direktör på cirkusen.

Under dagen och gårdagen har cirkusen plockat ner de affischer de inte har tillstånd för.
– Åtminstone till 90 procent.

Polisen är självkritisk

Den som vill affischera utanför de fasta anslagstavlor som finns måste söka tillstånd hos polisen, något som kostar några hundra kronor. Sedan får man instruktioner från kommunen var och i vilken omfattning man får affischera. Men det brukar alltså vara i stort sett riskfritt att bryta mot den regeln.

Mats Rosenqvist är chef för den brottförebyggande verksamheten vid polisen i Jönköping och han är självkritisk.
– Jag tror att vi inom polisen får ta på oss en del, vi skulle kunna bli mycket bättre på att uppmärksamma och rapportera den här företeelsen.

Affischer beslagtogs

Och det är något som polisen ser ut att ha tagit tag i omedelbart. De har tagit ett 20-tal av Cirkus Scotts affischer i beslag.
– Det kommer att bli en polisanmälan för varje affisch, säger mediainformatören Göran Gunnarsson.

Cirkus Scott riskerar nu böter. Men det är inga stora summor. Bötesbeloppet är inte dyrare än en handfull cirkusbiljetter och hamnar kring tusenlappen.
– Precis som du och alla andra har solen och även Cirkus Scott sina fläckar, men så fort vi blev upplysta gjorde vi vårt bästa för att rätta till det, säger Robert Bronett som beklagar det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista