Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Lasso

Därför blir det nästan landssorg

6:21 min

En kollektiv besvikelse. Så kanske man kan beskriva känslan och stämningen bland svenskarna efter kraschen i Kiev igår, då Sverige förlorade premiärmatchen i fotbolls-EM mot Ukraina. Men vad är det som gör att många tar en förlust så hårt?

Det började i Radiosportens sändning av matchen, då kommentator Christian Olsson först vrålade ut sin glädje när Sverige gjorde ledningsmålet, men sedan kvitterade Ukraina.
– Aj, aj, aj.
För att strax därefter göra 2-1 som skulle visa sig matchavgörande.
– Det är inte sant - alla svenskar är i en stor svart säck som är på väg i en rasande fart mot havets botten, beskrev Christian Olsson med emfas i P4.

Och efter matchen bara fortsatte det. I SVT tyckte Arne Hegerfors att hans kommentatorskollega Tomas Brolin var det bästa med kvällen, i tidningarna efter matchen skrev krönikörerna om "ett klassiskt haveri", "en korkad svensk maskerad" och förmodligen var Sveriges förlustmatch mot hemmanationen Ukraina samtalsämnet på ett antal arbetsplatser idag.

Olof Röhlander är mental tränare, föreläsare, utbildare och coach och han förklarar den kollektiva besvikelsen med förväntningarna vi bygger upp.
– Vi har ju laddat för det här så oerhört mycket och det känns som vi gör det inför alla mästerskap, bygger upp förväntningar som är enorma, vi har ju en stark tro på det här landslaget och det betyder mycket, så det kansker inte är så konstigt.

Men varför har vi sånt behov av att snacka om det?
– Nej, men det är väl lite roligt att analysera, det gäller ju i medgång också, de flesta har ju minnen från VM-94 och nånstans trodde vi väl att vi kunde göra om det och den chansen finns ju faktiskt fortfarande.

Många letar syndabockar också, till exempel krönikörerna?
– Ja, här är det ju på ett sätt lätt att göra det, för de flesta av oss har ingen personlig relation till spelarna, utan när det går bra älskar vi dem och när det går mindre bra är det ganska lätt för oss att leta efter vad som gick fel.

Och på twitter idag lägger folk ut bilder när de kramar en stolpe, en passning då till Mikael Lustig och hans miss igår, humor kanske är ett sätt att bearbeta?
– Ja, humor skapar en distans till livet och genom distans får man lite handlingsalternativ, ibland är det så illa att man lika gärna kan skratta åt situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista