Sirpa Pietilä. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Lasso

Så är det att vara tvilling - egentligen

Forskaren: ”Vill framhålla att de är olika”
6:28 min

Hur är det egentligen att vara tvilling och vilka konsekvenser får det för deras identitet, relationer och äktenskap? Ja, det är något av det som Sirpa Pietilä på Hälsohögskolan i Jönköping tittat närmare på i en ny unik forskning kring tvillingskapet.

I undersökningen har 35 äldre tvillingar från hela landet intervjuats och intervjuerna ger en ny syn på hur det är att vara tvilling. Många berättar att de mötts av stereotyper och fördomar.
– De säger att de inte uppskattade att kallas för "tvillingarna", "lundbergarna" och att bli sedda som en social enhet, berättar Sirpa Pietilä.

Hon är doktorand på Hälsohögskolan i Jönköping och på fredag ska hon disputera sin avhandling "Tvillingskap genom livet - individualitet och relation i äldre tvillingars livsberättelser".

Det är alltså en unik avhandling. Det är egentligen första gången som tvillingar i Sverige verkligen fått berätta hur det är att vara en tvilling. I den här studien har 35 tvillingar i åldrarna 80-90 år från hela landet intervjuats och resultatet visar alltså att många upplevt det som jobbigt att inte bli sedd som en egen person utan som en tvillingidentitet.

I Sverige finns det ju flera kända idrottstvillingar som Sedinbröderna, systrarna Kallur och bröderna Ravelli som valt att satsa på samma sport och följas åt, men det är ändå rätt ovanligt.
– Bara två, tre, fyra stycken i min studie gjorde samma saker.

De flesta tvillingar har utvecklat ett mycket starkt band genom hela livet efter att de frigjort sig från varandra i ung vuxen ålder, det som Sirpa kallar de nära och goda relationerna. Men det finns även flera tvillingar som haft det svårt att upprätthålla en bra relation.
– Det tror inte folk, men det finns och den största problematiken är att när de betraktas som en skapas ett beroendeförhållande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".