Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Jönköpings kommun

Nära 50 miljoner sparas på skolan

1:57 min

Idag klubbade barn- och utbildningsnämnden i Jönköping ett förslag på att spara nästan 50 miljoner. Oppositionen är kritisk och menar att barn och ungdomar får betala för skattesänkningarna som varit.

Skola och barnomsorg tvingas spara och nästa år blir det större barngrupper på många håll i Jönköpings kommun.
– För mig känns det som om det är barnen och ungdomarna i förskolan och skolan som nu får betala för de våldsamma skattesänkningar som det svenska samhället fått under senare år, säger skolpolitikern Magnus Rydh (S).

På barn- och utbildningsnämndens möte idag klubbade den borgerliga politiska majoriteten ett förslag på att spara 47,5 miljoner kronor inför nästa år. Det kommer bland annat att märkas genom att det blir fler barn per lärare - både på förskolorna och skolorna, enligt Magnus Rydh.
– Konsekvenserna av detta kan vi bara ana vad det blir.

Torbjörn Eklund är kristdemokrat och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han bekräftar att barngrupperna kommer att bli större nästa år.
– Ett halvt barn till per grupp, med lite variationer, det är den ekonomiska verklighet vi står i.

Stämmer det att det beror på många års borgerlig politik med sänkta skatter?
– Nej, det vill jag inte påstå att det gör, tittar vi på S-förslaget vill de till och med utöka och då hade vi haft våldsamma skatteökningar istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista