Elbil i Jönköping Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Trafik

Jönköping blir knutpunkt för elbilar

1:18 min

Jönköping kommer att bli en knutpunkt för framtidens elbilar. Ett bensinbolag tänker nu sätta upp laddningsstationer mellan Göteborg, Malmö och Stockholm.

Men som det ser ut nu tar laddningen av bilarna flera timmar mellan Stockholm och Göteborg.

- Helt klart är det ett pris man får betala att det tar längre tid. Å andra sidan kan man transportera sig helt utan utsläpp, menar Peter Morath, projektledare på OKQ8.

Det är fortfarande en osäker marknad för elfordon. Idag är bilarna dyra, och kan inte köra speciellt långt på en laddning. De flesta elbilarna klarar att köra mellan tio och tjugo mil, men det finns fortfarande de som balanserar på gränsen för att klara sig de sex mil som det ska vara mellan de planerade laddningsstationerna. Så det blir till att hålla tummarna för en utveckling som pekar åt att bilarna ska kunna färdas längre sträckor på en laddning, menar Peter Morat.

- Jag inte garantera någonting men de flesta bilar bör klara 60 kilometer. Jag hoppas också att utvecklingen går framåt så att bilarna kan ta sig ännu längre i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista