Foto Scanpix.
Mariannelund

Vill ta gruppvåldtäkt till Högsta domstolen

Bokelund: ”Viktigt att få prejudicerande dom”
1:48 min

Rättegången i Hovrätten mot de sju män som dömts för att ha våldtagit en kvinna i Mariannelund fortsätter idag på fjärde dagen. Men när denna tio dagar långa rättegång är slut kan den mycket väl få en fortsättning i Högsta domstolen.

– Ja, det ser jag som en stor möjlighet att det kan, säger målsägandebiträde Charlotte Bokelund.

Idag fortsätter hovrättsförhandlingarna, som totalt kommer att hålla på i tio dagar. De sju dömda männen sitter nu och tittar på förhören som gjordes i tingsrätten - och som här i hovrätten spelas upp på skärmar.

Det är nu över ett halvår sedan som de  under flera timmar ska ha våldtagit en kvinna på en fest i en liten bostad i Mariannelund. De dömdes var och en till mångåriga fängelsestraff för grov våldtäkt och alla utom en till utvisning - två av dem dömdes även för medhjälp till grov våldtäkt.

Men nu vill åklagaren och den våldtagna kvinnans biträde se att alla döms gemensamt.

Frågan om exakt hur gruppvåldtäkter ska rubriceras och bedömas är inte helt klarlagd - det finns inget avgörande i Högsta domstolen säger Charlotte Bokelund och hon tror därför att just det här fallet skulle kunna hamna där.

– Det är viktigt att vi får ett prejudicerande fall och att rättsväsendet säger hur man ska bedöma det och hur det ska vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".