Väranmo

Hälsa som skapas genom design

1:29 min

Design påverkar vår hälsa. Det är utgångspunkten för ett antal studenter som ska jobba på Sommardesignkontoret i Värnamo.

Där ska studenterna jobba med olika uppdrag för företag och organisationer och det kan handla om allt från hur framtidens badrum ska se ut, till hur ska man få bättre hälsa bland äldre.

– Hälsa kan vara kopplad till allt man gör. Gör man en skruvmejsel felaktigt får man ont när man använder den. Det är det som är svensk industridesigns tema för sommaren att ha hälsa som en övergripande rubrik, säger professor Dag Holmgren, pensionerad från Tekniska högskolan i Jönköping, som leder Sommardesignkontoret.

Projekten i Värnamo i sommar är bland annat bättre förebyggande information till äldre för att förebygga vårdbehov, exempelvis undvika fallskador. Stadsmiljön kring Lagan genom Värnamo och stadsmiljön kring Campus i gamla gummifabriken är andra projekt, liksom att skapa framtidens toaletter i bostadhus med anpassning för äldre.

– Jag tycker det låter hur kul som helst och speciellt när vi fått höra vad vi ska göra. Då tycker jag det låter hur kul som helst, säger Kerstin Färlin, som läser produkt- och industridesign.