Lasso

Bajs rinner ut i vattnet

7:20 min

Ungefär hälften av de som bor vid en sjö eller vattendrag har ett så dåligt och omodernt avloppssystem att avföringen på många ställen rinner rakt ut i vattnet.

Det vill man få stopp på i Vetlanda kommun. Där pågår just nu en stor inventering av privata avlopp inom Emåns avrinningsområde.

Där är det många hushåll som har brister, säger Jessica Hjälte som är miljöinspektör på Vetlanda Kommun.

– Det är väldigt varierande. Vissa anläggningar är väldigt fina, men väldigt många har brister. Omkring 50 procent har bristfälliga avlopp och måste göra någon form av åtgärd för att uppfylla lagkraven på vilken rening det ska vara, säger Hjälte som konstaterar ett en kategori avloppssystem är överrepresenterade.

– Det är de avloppsanläggningarna som gjordes på 70-talet. Då var det en trekammarbrunn med stenkista därefter och stenkista uppfyller inte reningskraven, så det är det vanligaste. Att man får byta den efterföljande reningen, säger Jessica Hjälte och berättar en vanlig avloppsanläggning oftast kostar minst 60 tusen kronor. 

Det är alltså en hel del utgifter som ett felaktigt avloppssystem kan föra med sig. Det är ungefär varannan fastighet med enskilt avlopp inom Emåns avrinningsområde och som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet i Vetlanda kommun som har brister. Just nu är Vetlanda kommun mitt uppe i det tvååriga projektet och hittills har man inventerat drygt 900 av totalt 1 200 fastigheter av både fritidshus och permanentboenden.

Robert Seilhorst är en av de två miljöinspektörer som just nu åker runt och gör inventeringarna. Just idag är det hus i lilla Hjärtaryd vid Hjärtasjön i Korsberga som ska kontrolleras. Vid det första stoppet har Robert inte fått tag på sommarstugeägaren, vilket är rätt vanligt, men inspektionen genomförs ändå men hjälp av ett formulär som Robert fyller i.

Syftet med hela inventeringen är att minska övergödningen och risken för spridning av olika föroreningar i både Emån och så småningom Östersjön.

På den första fastigheten hittar inte Robert några avloppsbrunnar, bara ett utekök med en dusch som rinner rakt ut i naturen. Där blir det att på nytt kontakta ägarna för att ställa vissa kompletterande frågor. Robert beger sig istället vidare till en fastighet ett stenkast därifrån och där är ägaren hemma.

P-G Franke heter husägaren och hans hus ligger mycket vackert belägen vid Hjärtasjön.

– Jag tycker det är bra att man ser över det här, men sedan kan man ställa det i relation till att sprider ut flytgödsel här på åkrarna två till tre gånger per år. Det är stora mängder som då också belastar sjön mycket mer än de här fastigheternas avlopp, så jag förstår att en del grannar inte är positiva till det här, säger P-G Franke.

På baksidan, mitt i en fårhage, ett stenkast från sjön hittar Robert den första avloppsbrunnen.

– Det här är en slamavskiljare, en trekammarbrunn. Där ser man att det finns lite slam i, men annars ser det bra ut.

Robert fortsätter längre ned i fårhagen och där hittar han sedan fördelningsbrunnen också.

– Här ser det hyfsat bra ut. Det finns en brunn med en infiltrering och det är väl ungefär så långt man kan komma, säger Robert Seilhorst.

Det krävs ett tillstånd från miljö- och byggnämnden innan avloppsanläggningen kan åtgärdas om den har brister. Gör man det ändå riskerar man en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.

Mattias Sundler

mattias.sundler@
sverigesradio.se

036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista