1 av 2
Folk samlades utanför biografen efter skottlossningen. Foto: Karl Gehring/Scanpix
2 av 2
Polisen hör vittnen efter skottlossningen under en filmvisning i Aurora. Foto: Karl Gehring/Scanpix
Denver/USA

Erik Wreschner i Denver: "Alla pratar om det"

3:05 min

Tolv personer dödades och 38 skadades när en gärningsman öppnade eld i en biosalong i Denver, Colorado i USA.

Erik Wreschner från Skillingaryd bor i Denver sen 14 år tillbaka och han vaknade upp till en mörk stad i morse.

– Alla pratar om det och drar paralleller till det som hände i Columbine 1999, säger han och fortsätter:

– Det var det största som hänt så folk tänker tillbaka och undrar varför det händer igen.

Skottdramat inträffade vid premiärvisningen av den nya Batman-filmen i Aurora, en förort till Denver, runt midnatt. Människor hade köat i timmar för att få bra sittplatser.

Trettio minuter in i filmen ska en svartklädd man i gasmask ha öppnat eld och slängt in en tårgasbomb.

– Människor berättar för oss att de trodde att det var en del av filmen. De hörde skott som de trodde var smällare, höga dunkar och plötsligt såg de kulor vina, säger reportern Brenda Stuart från den lokala radiokanalen 850 KOA, enligt TT.

Tv-bilder från platsen visar en massiv polisinsats.

Under en presskonferens förklarade Dan Oates från Aurorapolisen att siffran över skadade är osäker, vissa kan ha räknats två gånger. 

Enligt tv-kanalen 9News.com finns minst sex skadade personer på ett barnsjukhus. Den yngsta patienten är enligt sjukhuset sex år gammal.

På sjukhuset i Denver vårdas sex patienter, varav en är kritiskt skadad. Ytterligare fyra personer vårdas på Swedish Medical Center, enligt sjukhusets Twitterkonto. Två av dessas tillstånd är kritiskt. På University-sjukhuset har de tagit emot 20 skadade. På sjukhuset i Aurora har 15 personer har tagits emot, tolv med skottskador och tre som utsatts för ett kemiskt medel, skriver TT.

Röda korset är på plats för att stötta vittnen och offer.

Gärningsmannen, en man i 20-årsåldern, påträffades på baksidan av biografen med tre vapen. Han ska då ha insinuerat att det kan finnas sprängmedel i hans lägenhet. Den bygganden har utrymts. Polisen genomsökte också området runt biografen i jakt på sprängmedel.

Enligt polisen finns inget som tyder på fler än en gärningsman.

I ett uttalande uppmanade president Barack Obama amerikanerna att ”stå bakom” folket i Aurora de kommande timmarna och dagarna.

”Michelle och jag är chockade och sorgsna över den fruktansvärt tragiska skjutningen i Colorado.  Federal och lokal polis arbetar fortfarande, och min administration kommer att göra allt för att stötta människorna i Aurora i denna extremt svåra tid,” sade den amerikanske presidenten.

Aurora ligger inte långt från Columbine, där 13 personer sköts ihjäl och 24 skadades i en skola 1999.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista