Foto: Scanpix.
Lasso

Ett år efter Utöya

Emilio Torrejon var i Oslo när det small: ”Jag minns hur panikslaget allt var”
3:37 min

Ibland händer det ofattbara. Världen stannar upp för ett ögonblick i chock och allas blickar vänds åt ett och samma håll. Den 22 juli 2011 var ett sånt ögonblick.

Strax efter klockan tre på eftermiddagen  exploderade Anders Behring Breiviks bomb utanför regeringsbyggnaderna i centrala Oslo. Åtta personer omkom och betydligt fler skadades i explosionen som förstörde delar av regeringskvarteret.

Situationen var kaotisk och först förstod man inte vad som hänt, och när det sen började komma in rapporter om att en ensam man sköt vilt omkring sig på ett sommarläger för socialdemokratiska ungdomar ute på en ö förstod man inte heller vidden av det inträffade.

Men under kvällen stod det klart att Ander Behring Breivik direkt efter bomben i Oslo begett sig till Utöya, och klädd i polisuniform och på egen hand genomfört det som har kallats det värsta angreppet mot Norge sedan andra världskriget.

När vi vaknade lördagen den 23:e juli stod det klart att åtta människor mist livet i Oslobombningen och 69 människor hade skjutits ihjäl på ön Utöya.

Terrorattentaten i Norge

Minns dagarna av skräck, och se hur dåden i Norge uppmärksammas ett år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".