Conny Ström är djupt oroad över hur psykpatienter tas om hand på länssjukhuset Ryhov. Foto: Toomas Laagus/Sveriges Radio.
Länssjukhuset Ryhov

Ryhov drar ner på psykplatserna

2:10 min

Den psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov får nu kritik från Socialstyrelsen för att drar ner på antalet platser under sommaren. Kritiken kommer efter två inspektioner från myndigheten.

Patientföreningen Riksförbundet för Mental och Social hälsa arbetar för människor med psykisk.

Deras distriktsordförande Conny Ström menar att neddragningarna under sommaren får stora konsekvenser för personer med psykiska problem som inte får den vård de behöver.

– Det är fruktansvärt, de får inte den hjälp de behöver, säger han.

I Socialstyrelsens rapport lyfter myndigheten fram en rad brister mot hur den psykiatriska vården på Ryhov bedrevs när inspektionerna gjordes. Bland annat menar Socialstyrelsen att kliniken var överbelagd och att man valt att stänga en psykiatrisk vårdavdelning under sommaren.

Den pressade beläggningen innebär att personalen tvingas göra omprioriteringar för att hålla verksamheten flytande, vilket enligt Socialstyrelsen kan riskera patientsäkerheten.

"Det har varit stressigt"

Vid inspektionen gav personalen uttryck för sin oro. I rapporten citeras röster från personalen som bland annat säger att situationen är tuff, att det inte är en läkande miljö för patienterna eller att det är tur att inget händer.

Rasmuz Zachlund är undersköterska och arbetade under den period som Socialstyrelsen kritiserar. Han menar att den personal som är i tjänst har fått jobba hårt för att rädda situationen på golvet.

– Det har varit stressigt. Mycket arbetspass och har fått jobba över mycket, säger han.

Carsten Fich som är chefläkare menar att psykiatrin i sommar har fått en oväntat stor tillströmning av patienter, vilket man inte hade planerat för. Han menar att man nu kommer se över de brister som Socialstyrelsen påpekar.

Carsten Fich ser allvarligt på Socialstyrelsens kritik.

– Den är allvarlig. Vi anser själv att vi gjort vår hemläxa men de menar att vi inte gjort den tillräckligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista