1 av 2
Nu ska alla griskultingar få bedövning när de kastreras. Foto: Ingvar Karmhed/Sveriges Radio.
2 av 2
Lennart Andrén säger att det varit väldigt vanligt att strunta i bedövningen vid kastrering. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Landet

Nu ska grisarna bedövas vid kastrering

1:03 min

Ett nytt lagförslag ska göra det förbjudet att kastrera grisar utan bedövning något man i dag ofta gör. Tanken är att lagändringen ska öka djurskyddet.

Lennart Andrén, som tar hand om grisarna på Åsens By i Aneby, menar att det skulle innebära en mer human behandling av grisarna. Men samtidigt tror han att det kan vara svårt att ändra invanda rutiner hos grisbönder:

–  Det är kanske inte etiskt så trevligt men det har varit en gängse metod. Det har varit så en lång tid, säger Lennart Andrén som har hand om grisarna på Åsens By i Aneby.

Från 2016 ska det alltså vara förbjudet att kastrera smågrisar utan bedövning, något som kommer att innebära en ändring i djurskyddslagen. Tidigare kastrerades ofta grisar för att minska luktproblem.

Kan bli dyrt

Ett problem som skulle kunna uppstå är de ökade kostnaderna som bedövningen skulle innebära för grisuppfödarna, men det är något som regeringen hoppas få bukt med genom ekonomisk kompensation till grisbönderna.

På Åsens by kastreras inga grisar, men Lennart Andrén är ändå väl insatt i dagens procedur, som han beskriver som ganska brutal.

– Man skär ju de utan bedövning. Det är klart att det inte är särskilt behagligt men det är en tradition helt enkelt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista