1 av 2
- Vi är extremt beroende av handeln med Europa, säger Henrik Unell, ränte- och valutastrateg på Nordbanken.
2 av 2
- Det handlar om psykologi, vi påverkas antingen vi vill eller inte, säger Göran Kastman, bankman och styrelseproffs. Arkivbild, foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Ekonomi

Den billiga euron ett problem för företagarna

1:43 min

Den svenska kronan är rekordstark just nu. En euro kostade på fredagen 8 kronor och 50 öre vilket är en historiskt låg nivå. Gynnsamt för de som reser utomlands på semestern, men för våra företag kan det bli problem.

- I förlängningen kan det påverka sysselsättningen naturligtvis. Om man har ett stort beroende av exporten neråt Europa, så påverkar det rätt så snart om man inte får producera som man gjort tidigare, säger Rolf Johansson som är ordförande i Företagarna i Jönköpings län.

När valutahandeln öppnade på fredagsmorgonen stod euron i 8 kronor och 50 öre. Det är en djupdykning. På bara två månader har euron blivit 65 öre billigare, vilket i första hand beror på krisen i euroländerna. Och just handeln mot Europa har stor betydelse, menar Henrik Unell som är ränte- och valutastrateg på Nordbanken:

- Vi är extremt beroende. 50 procent av svensk export går ner till Europa, så det är vår livsluft.

Det finns dock ännu inget som tyder på någon kris för företagen i länet och bankmannen och styrelseproffset Göran Kastman tycker att dom svenska bolagen egentligen inte borde påverkas så mycket av den svagare euron:

- Egentligen borde den inte det, eftersom Sveriges ekonomi är bra. De flesta som håller till i Småland tillverkar för den svenska marknaden, men det är psykologi i det här. Vi påverkas, oavsett om vi är medvetna om det eller inte, av att det är sämre tider ute i Europa. Man avstår från att investera och köpa grejor och så vidare, tyvärr.

Cjell Fransson

cjell.fransson@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista